Jak správně pečovat o dřevěné okenice?

 

Okenice jsou jedním z mála architektonických prvků, které jsou zároveň estetické a funkční. Dokáží stavbě vdechnout osobité kouzlo a v interiéru navíc zajistí potřebné soukromí i v létě tolik vítaný chládek. Víte ale, jak o vaše dřevěné okenice správně pečovat, aby i po několika letech vypadaly stejně jako první den?

Péče o venkovní okenice

Je potřeba si uvědomit, že venkovní okenice jsou vystavené veškerým vnějším vlivům – jak klimatickým, tak třeba i ptačímu trusu a hmyzu. Jejich čištění je tedy o něco náročnější než u interiérových okenic.

venkovní okenice

Krok 1

Začněte tím, že nastavíte lamely okenic tak, aby byly sklopené směrem dolů (tento bod samozřejmě neplatí pro jednolité okenice). Pak si připravte kartáč nebo smetáček s dlouhou rukojetí a očistěte okenice od nejhrubších nečistot (pavučiny, prachové chuchvalce a podobně).

Krok 2

Pomocí zahradní hadice očistěte okenice proudem vody. Ten by měl být dost silný, aby odplavil nečistoty, ale ne příliš silný, aby nepoškodil lak.

 

 

Krok 3

Do kbelíku si připravte teplou vodu s kapkou přípravku na mytí nádobí. Je lepší si nejprve roztok vyzkoušet na nějaké méně viditelné části okenic – budete mít jistotu, že nedojde k poškození barvy. Následně pak opět pomocí kartáče nebo košťátka s dlouhou rukojetí, namáčeného v mýdlové vodě, okenice vyčistěte.

Krok 4

V žádném případě nenechávejte mýdlový roztok působit na povrch okenic moc dlouho. Nejlepší je ihned po čištění mýdlem okenici opět spláchnout zahradní hadicí.

Krok 5

V ideálním případě byste měli okenice nyní otřít suchým a čistým mopem, aby se na nich zbytečně dlouho nedržela voda, která by mohla způsobit oprýskání barvy. Lamely okenic nastavte do původní polohy až po jejich úplném vysušení.


venkovní okenice

Péče o vnitřní okenice

Vnitřní okenice jsou mnohem citlivější a je tedy nutné použít šetrnější metody čištění.

Krok 1

Nejprve opět sklopte lamely okenic směrem dolů. Poté je oprašte péřovou prachovkou, případně použijte speciální měkkou utěrku z mikrovlákna. Jakékoli hrubší prostředky by totiž mohly poničit lak a zanechat v něm škrábance.

Krok 2

Po oprášení vyluxujte nánosy prachu ze země, které by vířením vzduchu mohly okenice opět ušpinit a vaše práce by tak přišla vniveč.

Krok 3

Jemný hadřík si navlhčete v teplé vodě (bez mýdla) a otřete jím jednotlivé lamely z obou stran. Poté okenici ještě jednou otřete čistým a suchým jemným hadříkem a máte hotovo!

Jak sami vidíte, není péče o dřevěné okenice nijak náročná. Podstatné je, že se vyplatí, a vaše okenice neztratí ani po letech své původní kouzlo.

Rady a tipy

Rady a tipy

TTK vám pravidelně přináší nejzajímavější, nejpraktičtější a nejdůležitější informace, které potřebujete o dřevěných oknech, vchodových dveřích, posuvných stěnách a ostatním příslušenství vědět. Inspirujte se našimi radami a tipy.

Certifikáty

Certifikáty

TTK je držitelem systémové certifikace ISO 9001:2001 a všechny produkty mají Certifikáty o vlastnosti výrobku. TTK je také partnerem pro bezpečnost společnosti MAYER & CO BESCHLÄGE GMBH.

Naši prodejci

Naši prodejci

Naši prodejci eurooken se vyskytují po celé České republice a také máme několik obchodních zastoupení v zahraničí. Tato obchodní síť byla v roce 2002 propojena elektronicky a tím také dosáhla potřebné pružnosti a schopnosti reagovat na …

Časté dotazy

Časté dotazy

Při výběru vhodných oken, vchodových dveří či příslušenství pro váš byt nebo dům si kladete jistě spoustu otázek. Ty nejčastější jsme pro vás zodpověděli.